Energiecheck leidt tot 129 ton CO2 reductie

Intervet uit Boxmeer staat aan de vooravond van het vervangen van de eerste 15 circulatiepompen in het kader van energie-efficiëntie en CO2-reductie. De aanbeveling hiervoor is gedaan door Inventflow die haar advies baseerde op een speciale energiecheck.

Op een oppervlak van 100.000 m2 ontwikkelt en produceert Intervet medicijnen voor dieren. Hiervoor heeft het bedrijf alles in huis: van laboratoria waarin de medicijnen worden ontwikkeld tot plants voor opschaling en uiteindelijk de productie zelf. Om alle gebouwen te koelen en te verwarmen én om de productie te draaien, maakt het bedrijf gebruik van enkele honderden circulatiepompen.

Screenshot

Energiecoördinator

In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft het bedrijf een aparte energiecoördinator aangesteld in de persoon van René van Deursen. “Een bedrijf als het onze zal nooit energieneutraal worden, daarvoor hebben we eenvoudig teveel energie nodig voor de productie. Maar we kunnen wel zo zuinig mogelijk werken om vooral de CO2 uitstoot te reduceren.”

Eén van de aandachtspunten vormen de vele pompen. “In de afgelopen jaren zijn pompen véle malen efficiënter geworden en hiermee een goed alternatief voor de pompen die bij ons soms al 10 tot 20 jaar draaien. Je kunt er dan voor kiezen om te wachten tot deze pompen versleten zijn en op een onverwacht moment stuk gaan, maar beter is het om ze gepland en projectmatig te vervangen. Dat werkt efficiënter, je hebt geen ongeplande stilstand en je profiteert direct van een lager energieverbruik en bijbehorende CO2-emissies.”

Energiescan

De beslissing om projectmatig te vervangen is onder andere genomen op basis van een energiescan die Inventflow uitvoerde. Floris Oonk, Sales Manager bij Inventflow: “Eerst hebben we alle pompen in kaart gebracht; inclusief het belastingsprofiel en het aantal draaiuren. Vervolgens hebben we – op basis van een analyse – in een rapport aangegeven welke mogelijkheden er zijn voor energiebesparing en CO2 reductie.

Eén aanbeveling was het vervangen van de alleroudste pompen. Niet alleen omdat deze relatief veel energie verbruiken maar ook omdat ze een risico vormen voor het bedrijf. Voor sommige pompen zijn bijvoorbeeld geen reserveonderdelen meer beschikbaar. Door verschillende pompen te vervangen door één type pomp voer je bovendien een stukje standaardisatie door wat ook logistieke voordelen oplevert.”

Resultaat

Op dit moment werkt Intervet aan het concretiseren van de beoogde maatregelen en zal binnenkort starten met het vervangen van de eerste set van vijftien pompen. Volgens berekeningen gaat dit leiden tot een besparing van 300.000 kWh stroom en 129 ton CO2 op jaarbasis.