Pompen voor hoogviskeuze media

Welke pompen voor hoogviskeuze media?

De pompsoorten die het meest geschikt zijn voor het verpompen van hoog viskeuze media zijn slangenpompen, wormpompen, lobbenpompen en schroefspindelpompen. In veel gevallen zijn centrifugaalpompen niet geschikt voor viskeuze media. Bij het verpompen van hoog viskeuze media is correcte pompselectie van groot belang.

Slangenpompen

Slangenpompen zijn zeer geschikt voor het verpompen van viskeuze media. ELRO slangenpompen werken zonder asafdichting en terugslagventielen en zijn om deze reden zéér geschikt om hoogviskeuze, abrassieve of agressieve media te verpompen.

Met het breedste assortiment in de markt met betrekking tot materiaalselecties is ELRO in staat om de meeste eisen van de klant, zelfs in extreem moeilijke processen te vervullen. Bekijk hier de ELRO slangenpompen.

Schroefspindelpomp

Bij hygiënische, hoogviskeuze toepassingen wordt vaak gebruik gemaakt van schroefspindelpompen. Deze pompen worden onder meer gebruikt om vleesproducten, zuivelproducten, chocolademengels, suikermengels en andere voedingsmiddelen te verpompen.

De schroefspindelpomp van Wangen is ontwikkeld volgens de hoogst hygiënische richtlijnen 3A en EHEDG en is CIP (Cleaning in Place) en SIP (Sterilisation in Place) te reinigen.

Wormpompen

Wormpompen zijn zeer geschikt voor het verpompen van hoogviskeuze media. Het principe garandeerd een vaste lage pulsatie, minimale productbeschadiging en hoge zelfaanzuiging. Seepex wormpompen worden gebruikt voor het verpompen van hoogvisceuze of niet-vloeibare producten in bijna alle takken van industrie.

Lobbenpompen

Lobbenpompen worden voornamelijk toegepast bij hoog viskeuze media, eventueel met vaste bestanddelen. Door het ontwerp is er geen sprake van structuurveranderingen van het te verpompen product. Hilge lobbenpompen worden gebruikt voor hoogviskeuze, hygiënische toepassingen. De pomp is slijtvast, geschikt voor SIP- en CIP-reiniging en EHEDG, 3A, FDA gecertificeerd.

Hoog viskeuze media

Media verschillen in viscositeit, wat simpelweg de stroperigheid van het medium omvat. Water heeft bijvoorbeeld een zeer lage viscositeit (1 mPas), waar pindakaas een zeer hoge viscositeit heeft (250.000 mPas). Zie hieronder een aantal voorbeelden:
Water:                  1 mPas
Vruchtensap:      50 mPas
Yoghurt:              150 mPas
Ketchup:              1500 mPas
Mayonaise:         2500 mPas
Boter:                  30.000 mPas
Pindakaas:          250.000 mPas

Welke pompen levert Inventflow die hier geschikt voor zijn?

Het vinden van de juiste pomp voor een hoog viskeus medium kan een uitdaging zijn. Inventflow levert een breed scala aan pompen welke ontworpen zijn voor uitdagende media. Een correcte pompselectie is hierbij van groot belang, waarbij ons team van pompspecialisten u graag helpen. Bekijk hieronder ons aanbod aan pompen welke geschikt zijn voor hoogviskeuze media.

Wat kunnen wij voor u doen?