Hogedruk reinigingsset in slachterij

Hogedruk reinigingsset in slachterij

Installatiewerkzaamheden binnen de voedingsmiddelenindustrie vragen specifieke kennis en ervaring. B&V Techniek werkt daarom als gespecialiseerde installateur uitsluitend samen met kundige partners zoals Inventflow. Bijvoorbeeld voor de installatie van een hogedruk reinigingsset in een slachterij.

Voedselwarenautoriteiten

De voedselwarenautoriteiten leggen de voedingsmiddelenindustrie steeds nadrukkelijker onder een vergrootglas waar het aankomt op voedselveiligheid en hygiëne. Het is deze sector er dan ook alles aan gelegen om geen fouten te maken met betrekking tot het reinigen van hun machines en installaties. Trekken we het thema verder door, dan heeft dit ook gevolgen voor de partijen die machines en installaties ontwerpen én installeren.

Martijn Verwoerd, directeur bij B&V Techniek weet: “Installeren en de voedingsmiddelenindustrie is echt een combinatie waar je niet even ‘een leidinkje legt’. Je moet als installateur goed op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving en hier je processen en werkzaamheden op afstemmen. Omdat wij, als installateurbedrijf voor klimaattechniek, ons hierin hebben gespecialiseerd, zijn we onder meer regelmatig werkzaam in slachterijen, de vleesverwerkende industrie, saladefabrieken enzovoorts. Daarbij werken we uitsluitend samen met toeleveranciers – of meer partners – die ook kennis van zaken hebben en dezelfde verantwoordelijkheid voelen voor het realiseren van een correcte oplossing.”

Hydrofoor installatie

Een mooi voorbeeld hiervan is de plaatsing van een hydrofoor installatie bij een bedrijf dat rundvlees verwerkt. Waar vroeger vaak werd gekozen voor een plunjerpomp om de benodigde drukken van 60 – 100 bar te halen (dit in het kader van hoge drukreiniging) wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen voor het gebruik van méér water maar bij een lagere druk. 40 bar is dan in veel gevallen voldoende. Dit levert het voordeel op dat ook gebruik kan worden gemaakt van een ander type pomp dat minder energie verbruikt en bovendien onderhoudsvriendelijker is.

Voor de hydrofoorinstallatie is contact opgenomen met Inventflow die een complete hogedruk reinigingsset ontwikkelde en bouwde. Hierin is gebruik gemaakt van toerengeregelde meertraps centrifugaalpompen van Grundfos die voorzien zijn van een slimme regeling. Deze set biedt drie belangrijke voordelen. Ten eerste zijn de centrifugaalpompen beduidend onderhoudsarmer dan de traditionele plunjerpompen. Daarnaast is de installatie energiezuiniger omdat de set is opgebouwd uit verschillende pompen voorzien van een frequentieregelaar. Tot slot zal het hele systeem rustiger draaien als gevolg van de geavanceerde regeling van de pompen. Dit betekent tevens minder drukstoten wat leidt tot een lagere belasting van het systeem en het leidingwerk.

Energiebesparing

B&V techniek heeft bovendien nog andere slimme maatregelen getroffen om het energieverbruik voor haar klant te minimaliseren. De warmte die vrijkomt bij diverse koelprocessen en de productie van perslucht, wordt namelijk via een warmtewisselaar overgebracht naar twee grote buffervaten met elk een inhoud van 90.000 liter. Hiermee heeft de fabriek de beschikking over relatief veel warm water met een temperatuur van rond de 55 °C. Dit water wordt weer gebruikt voor de eerder genoemde reinigingsprocessen bij drukken rond de 40 bar waarmee het bedrijf veel energie bespaart. Een ander deel van het warme water dat temperaturen tot ongeveer 25° bereikt wordt gebruikt voor het vloerverwarmingssysteem dat de temperatuur in onder meer de kantoren op een aangenaam niveau houdt. “

Altijd beschikbaar

Buiten het feit dat het hier om mooie en efficiënte technische oplossingen gaat, was het voor de installateur ook een echte uitdaging om de werkzaamheden binnen de gewenste tijdsspanne uit te voeren. Martijn Verwoerd: “Deze installatie is ontwikkeld voor een volledig nieuwe fabriek die de vleesverwerker heeft laten bouwen in verband met een verhuizing. We hadden uiteindelijk maar heel kort de tijd om hem installeren, in bedrijf te stellen en te testen. Om die reden alleen al is het belangrijk om samen te kunnen werken met bedrijven die je hierin kunnen ondersteunen en daar is Inventflow er absoluut eentje van.

image

Wat kunnen wij voor u doen?